In 2008 nam ik het initiatief om mijn kunsthistorische kennis met een groter publiek te delen. De kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan op het gebied van kunst, kunstgeschiedenis en -beschouwing, het plezier dat ik ervaar bij het overbrengen van deze kennis aan grote en kleine groepen geïnteresseerden en het begeleiden van excursies en het bezoeken van musea, dat alles komt samen in Le Canard.

In juni 2020 schreef ik me opnieuw in aan de Vrije Universiteit van Amsterdam om naast de master kunstgeschiedenis ook mijn master architectuurgeschiedenis te halen. Ik was op zoek naar verbreding en verdieping en wilde Almere nader onderzoeken. Het was beslist een intens proces: studeren in de 20e eeuw bleek anders te zijn dan in de 21e eeuw. Geïnspireerd en gevoed met nieuwe inzichten zet ik me opnieuw vol energie in om de verhalen over kunst- en architectuur over te brengen.

Mijn interesse voor kunst- en architectuurgeschiedenis is breed: vanaf de Griekse beschaving tot hedendaagse kunst onderzoek ik diverse perioden van de Westerse kunstontwikkelingen. Ik duik ook graag in het werk van verschillende kunstenaars en architecten of verdiep me in een thema. Ik geniet ervan om die kennis te delen in thematische lezingen, excursies en lessen. Verwondering, ontroering en herkenning zijn daarin belangrijke elementen.

Met mijn jarenlange ervaring als docent voor diverse instellingen en door een aanstekelijke manier van presenteren probeer ik van elke lezing een waardevolle belevenis te maken.

Bronnen van inspiratie

Mijn grote voorbeelden zijn Pierre Janssen, Henk van Os en Joost Zwagerman. Janssen en Van Os brachten kunst voor het eerst bij de mensen in de huiskamer, via de televisie en vaak sloeg een vonk over. Zwagerman gaf kunstcolleges en is briljant in zijn essays. Die kennis overbrengen en delen, door verhalen te vertellen over achtergronden, tijdsbeelden te schetsen en persoonlijke omstandigheden van de kunstenaar te relateren aan het kunstwerk, is een methode om kunst over te brengen die mij zeer aanspreekt. Het maakt kunst en architectuur begrijpbaar en interessant voor iedereen. Dat drijft me.

Blog

Sinds 2013 schrijf ik over kunst. Mijn bevindingen, oog in oog met kunstwerken, leg ik vast in mijn beeldblog. Ik informeer u desgewenst door middel van een nieuwsbrief. U kunt zich voor blog en nieuwsbrief aanmelden. Op de pagina Nieuws + agenda leest u over interessante tentoonstellingen, bijzondere films of televisie uitzendingen en ander culturele activiteiten.

Maatwerk

Voor mijn opdrachtgever(s) ontwikkel ik graag maatwerk. Zowel thematische of biografische lezingen kunnen in overleg ontwikkeld of uitgewerkt worden. Misschien wenst u een voorbereidende lezing over een speciale tentoonstelling? Ik sta open voor uw wensen.

Cultuureducatie

Vanaf 2011 richt ik me ook op cultuureducatie: de jeugd verdient een kans om (op aangepaste manier) met kunst en cultuur in aanraking te komen. Kunst en cultuur in de eigen omgeving, als onderdeel van hun leefwereld maakt dat het eerder beklijft en onderdeel van hun leven wordt.
Ik ben betrokken geweest bij de ontwikkeling van educatieve programma’s van KIDD, kunst is dichterbij dan je denkt in Almere.

Kunstlinie

Vanaf 2008 was ik werkzaam als programmamanager bij Casla, het Centrum voor Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Almere. Het architectuurcentrum hield in 2014 op te bestaan en ik werd ingevoegd bij Kunstlinie in Almere (voorheen Schouwburg Almere). Voor de afdeling Architectuur was ik tot december 2022 als programmamaker verantwoordelijk voor de jaarprogramma’s en organiseerde ik verschillende activiteiten waaronder een maandelijks Architectuurcafé (eerste donderdag van de maand), debatten en journalistieke activiteiten. Tot voor kort werkte ik mee aan een tentoonstelling over het werk van Liesbeth van der Pol van DOK architecten. Naar verwachting zal deze openen in het eerste kwartaal van 2023.

Ten slotte: de naam Le Canard

De naam van het bedrijf waaronder ik werk is bedacht door Winnifred. Uit haar mond en met een prachtige Franse tongval klinkt Le Canard een tikje internationaal, uitdagend en interessant. Alles wat ik wil uitstralen. En het is beslist geen flater, maar een heel bewuste keuze, een eend met pit.

“Kennis delen maakt gelukkig.”

Curriculum Vitae

Bent u geïnteresseerd in mijn CV, dan kunt u dit hier downloaden: CV 2023(PDF).