Over mij

In 2008 nam ik, Odette Breijinck, het initiatief om mijn kunsthistorische kennis met een groter publiek te delen. Kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan op het gebied van kunst, kunstgeschiedenis en -beschouwing, het spreken voor grote en kleine groepen geïnteresseerden, het begeleiden van excursies en het bezoeken van musea, alles komt samen in Le Canard.

Mijn passie voor kunst en kunstgeschiedenis is breed: vanuit de basis, met de opbouw vanaf de Griekse beschaving tot hedendaagse kunst, bestrijk ik de grote vlakken van de Westerse kunstontwikkelingen. Ik geniet ervan mijn kennis met het grote en kleine publiek te delen in thematische lezingen, excursies en lessen. Verwondering, ontroering en herkenning zijn daarin belangrijke elementen.

Met mijn jarenlange ervaring als docent voor diverse instellingen en door een prettige manier van presenteren maak ik van elke lezing een waardevolle belevenis.

Bronnen van inspiratie

Mijn grote voorbeelden zijn Pierre Janssen, Henk van Os en Joost Zwagerman. Janssen en Van Os brachten kunst voor het eerst bij de mensen in de huiskamer, via de televisie en vaak sloeg een vonk over. Zwagerman gaf kunstcolleges maar was even briljant in zijn essays. Alledrie riepen en roepen ze momenten van ontroering op, herkenning, verwondering. Die kennis overbrengen en delen, door verhalen te vertellen over achtergronden, tijdsbeelden te schetsen en persoonlijke omstandigheden van de kunstenaar te relateren aan het kunstwerk, zo breng je kunst dichterbij, begrijpbaar en interessant voor iedereen. Dat is ook mijn missie.

Blog

Sinds 2013 schrijf ik over kunst. Mijn bevindingen, oog in oog met kunstwerken, leg ik vast in mijn beeldblog. Ik informeer u desgewenst door middel van een nieuwsbrief. U kunt zich voor blog en nieuwsbrief aanmelden. Op de pagina Nieuws + agenda leest u over interessante tentoonstellingen, bijzondere films of televisie uitzendingen en ander culturele activiteiten.

Maatwerk

Voor mijn opdrachtgever(s) ontwikkel ik graag maatwerk. Zowel thematische of biografische lezingen kunnen in overleg ontwikkelt of uitgewerkt worden. Misschien wenst u een voorbereidende lezing over een speciale tentoonstelling? Ik sta open voor uw wensen.

Cultuureducatie

Vanaf 2011 richt ik me ook op cultuureducatie: de jeugd verdient een kans om (op aangepaste manier) met kunst en cultuur in aanraking te komen. Kunst en cultuur in hun eigen omgeving, als onderdeel van hun leefwereld.
Ik ben betrokken bij KIDD, kunst is dichterbij dan je denkt in Almere.

KAF

Vanaf 2014 ben ik werkzaam bij KAF, Kunstlinie Almere Flevoland (voorheen Schouwburg Almere). Ik ben verantwoordelijk voor het concept en realisatie van Stad van LEGO® steentjes en de expositie “House of Arts”.

Ten slotte: de naam Le Canard

De naam van het bedrijf waaronder ik werk is bedacht door Winnifred. Uit haar mond en met een prachtige Franse tongval klinkt Le Canard een tikje internationaal, uitdagend en interessant. Alles wat ik wil uitstralen. En het is beslist geen flater, maar een heel bewuste keuze, een eend met pit.

Kennis delen maakt gelukkig.

Curriculum Vitae

Bent u geïnteresseerd in mijn CV, dan kunt u dit hier downloaden: cv Odette Breijinck (PDF).